Ce este umiditatea relativa si de ce este importanta pentru casa ta?

2
Ce este umiditatea relativa si de ce este importanta pentru casa ta?
SaveSavedRemoved 0
 • Ce este umiditatea relativa?
 • Confortul si umiditatea relativa
 • Umiditatea relativa in casa ta
 • Cum sa combati problemele de umiditate

Desi ne gandim adesea la confort ca fiind un factor al temperaturii intr-o casa, este, de asemenea, direct legat de umiditatea relativa a unei locuinte. Putini oameni inteleg insa termenul de umiditate relativa.

Acest articol va va arata, de asemenea, cum sa mentineti o umiditate relativa confortabila.

Ce este umiditatea relativa?

Indiferent de perioada anului sau a sezonului, aerul contine vapori de apa. Procentul de vapori de apa din aer este ceea ce noi numim umiditate relativa.

Cand procentul este foarte ridicat, aerul este considerat a fi umed. Cand este scazut, aerul este uscat.

Umiditatea ridicata determina, de obicei, senzatii neplacute de caldura. Acest lucru se datoreaza faptului ca transpiratia se evapora mai greu din corp cand aerul este deja plin cu umiditate.

Un ventilator imbunatateste confortul deoarece, prin mutarea aerului, creste evaporarea.

Cu umiditate scazuta, aerul este foarte uscat. Acest lucru va face sa simtiti senzatia de rece in timpul lunilor de iarna.

In general, procentul de umiditate in aer nu este direct legat de cat de cald sau rece este in afara.

Ne simtim confortabil atunci cand aerul este undeva intre 30 si 60% umiditate. Acest lucru este foarte important atunci cand vine vorba de confortul de acasa.

Confortul si umiditatea relativa

Alergenii si mucegaiul prospera atunci cand umiditatea este ridicata si poate provoca probleme celor afectati de alergii sezoniere.

Cand umiditatea este prea scazuta, astmul, alergiile si eczemele pot fi agravate, deoarece aerul uscat incepe sa afecteze pasajele nazale si sa usuce alergeni, ridicandu-i in aer.

Umiditatea scazuta si aerul uscat va pot face, de asemenea, sensibili la raceala si tuse deoarece pasajele nazale se usuca si isi pierd capacitatea de a capta virusuri si bacterii.

semne ca ai nevoie de un dezumidificator

Umiditatea relativa in casa

Daca aveti prea multa umiditate in casa, probabil veti vedea semne ca mucegai sau un exces de condens pe ferestrele dvs.

Atunci cand aceasta umiditate ridicata continua pentru perioade lungi de timp, putregaiul poate provoca daune structurale casei dvs.

Umiditatea este prea mare.

Daca va confruntati cu umiditate ridicata, va recomandam sa sunati un profesionist pentru a va ajuta sa rezolvati imediat problema. Nerezolvarea ei poate fi foarte daunatoare pentru casa dvs.

Umiditatea este prea scazuta.

Daca locuinta dvs. are un nivel de umiditate prea scazut, pot aparea o alta gama de probleme.

Nivelurile scazute pot cauza probleme cu structurile din lemn in casa dvs. Mobilierul din lemn si podelele, lipsite de umiditate, se pot micsora, provocand deformari. Sertarele de lemn se pot lipi.

In plus, cu umiditate foarte scazuta, tapetul poate incepe sa se desprinda de perete. La fel ca umiditatea ridicata, problemele de umiditate scazuta ar trebui luate in serios.

dezumidificator pentru camera

Cum sa combateti problemele legate de umiditate

Gasirea acelui punct sensibil pentru umiditatea relativa din locuintele dvs., este importanta nu doar pentru confortul dvs, ci si pentru structura imobilului.

Daca credeti ca aerul dvs. este prea uscat sau umed, atunci unul dintre primii pasi pe care trebuie sa il faceti este sa instalati un contor interior de umiditate. Acest lucru va va permite sa verificati valorile de confort.

Odata ce ati facut acest lucru, puteti adauga unitati individuale de umidificare in incaperi daca umiditatea este prea mica. Sau puteti utiliza dezumidificatoarele daca umiditatea este prea mare.

Daca aceasta problema pare a fi o lupta constanta, un profesionist HVAC poate instala un aparat de aer conditionat pentru controlul mai bun al umiditatii.

Amintiti-va ca umiditatea relativa se modifica odata cu temperatura, deci este important sa alegeti o solutie care sa tina cont de aceasta.

Cu aceste informatii speram ca veti putea crea o casa confortabila pentru dvs. si familia dvs.

 • Victor spune:

  Am și eu nevoie de unul bun.

 • >
  Top 10 produse
  Logo
  Login/Register access is temporary disabled