Cum functioneaza dezumidificatoarele

Probabil ca ati auzit adesea la meteorologie cuvantul „umiditate”.

Cand oamenii se plang de umiditate, in cea mai mare parte vorbesc despre umiditatea relativa.

In functie de temperatura, aerul poate mentine o cantitate fixa de vapori de apa; umiditatea relativa este raportul dintre vaporii reali din aer si aceasta valoare fixa.

De exemplu, la o temperatura de 20 grade Celsius, un metru cub de aer poate mentine aproximativ 18 grame de apa. Aceasta ar fi o stare de saturatie, cunoscuta si sub numele de 100% umiditate relativa.

Atunci cand aceasta umiditate patrunde in casa dvs., aerul devine irespirabil si poate chiar sa miroasa.

Dincolo de aceste disconforturi superficiale, prea multa umiditate poate avea si unele dezavantaje mai serioase.

O casa prea umeda isi poate pierde integritatea structurala, poate atrage daunatori cum ar fi miriapozi si chiar te va face sa te simti rau.

Intr-o casa medie in care temperatura este de 20 de grade Celsius, umiditatea relativa ar trebui sa se situeze in mod ideal intre 30 si 50 procente.

RECOMANDARI
Top 10
Added to wishlistRemoved from wishlist 1
Dezumidificator si purificator cu consum redus Meaco UK20L
 • Volum dezumidificare 20 l / zi,
 • Debit aer circulat 160 mc/h,
 • Recomandat pentru suprafete de pana la 55 mp.
Top 10
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator Trotec TTK29E 10l/zi
Dezumidificator Trotec TTK29E capacitatea dezumidificare 10l/zi, debit 110mc/h. Pentru spatii de pana la 15mp, Higrostat reglabil. Caracteristici speciale:
 • Dezumidificare automată, cu comandă cu higrostat
 • Construcţie uşor de întreţinut
 • Operare extrem de simplă
 • Direcţie de evacuare ajustabilă
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator Meaco 12L-AH 12l/zi Debit 120mc/h Pentru spatii de pana la 30mp Higrostat reglabil Timer Display
Capacitate max dezumidificare de 12lzi si debit aer de 120mch Potrivit pentru spatii de pana la 30mpHigrostatul reglabil individual controleaza permanent umiditatea relativa in incapere si cand nu sunteti acasaCand conectati dezumidificatorul acesta va emite un semnal sonor si doua linii vor aparea pe ecranVentilatorul va mai functiona un timp de zece secunde inainte ca aparatul sa se stinga completDezumidificatorul functioneaza in conformitate cu principiul de condensare cu…
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator cu tehnologie Peltier Trotec TTP1E 0 22l / 24h Pentru incaperi de 5 mp Lampa de control Consum redus
Cu dezumidificatorul Peltier TTP 1 E de dimensiuni compacte se poate obtine in incaperi mici rezultate deosebite Acest dezumidificator este de marimea a 23 dintro cutie de pantofi si este dotat cu o tehnica termoelectrica inovativa cu care se mentine atmosfera uscata si elibereaza aerul de umezeala si mirosCu o capacitate de ca 220 ml se pot mentine uscate incaperi de pana la 5 m2 Datorita dimensiunilor sale compacte si a designului elegant dezumidificatorul TTP 1 se lasa cu…
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator si purificator cu consum redus de energie Meaco UK12L 12 l / zi 100 mc/ h Pentru 30mp Higrostat Timer
Dezumidificator cu consum redus de energie potrivit pentru spatii de pana la 30mpCu ajutorul filtrului HEPA Optional acest dezumidificator poate deveni si un purificator de aer excelent pentru cei cu alergii la spori de mucegai polen praf acarieni par de animale si alte 9997 particule mai mari de 03µmmicroniFiltru de aer lavabil inclusSuflare reglabila fara trepte circulatia aerului poate fi adaptata optimal fiecarui tip de incapereDisplay electronic cu indicator al umiditatii…
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator si purificator cu consum redus de energie Meaco UK25L 26 4l/zi 280mc/h Pentru 65mp Blocare copii Higrostat
Dezumidificator cu consum redus de energie potrivit pentru spatii de pana la 65mp cu o capacitate max dezumidificare de 264lzi si debit aer de 280mch Acest dezumidificator este proiectat pentru a reduce umiditatea din aer intro cladire sau o parte a unei cladiri Scopul este de a ajuta la uscarea rufelor pentru a preveni formarea condensului mucegaiului si reducerea sau eliminarea altor probleme asociate cu o umiditate relativa ridicataUnul dintre marile avantaje ale acestui dezumidificator…
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator Trotec TTK100S 30l/zi Debit 200mc/h Pentru spatii de pana la 90mp Higrostat reglabil
Capacitate max dezumidificare de 30lzi si debit aer de 200mch  Potrivit pentru spatii de pana la 90mpDezghetare automata cu gaz cald care garanteaza o capacitate de dezumidificare marita si in incaperi neincalziteHigrostat reglabil pentru controlul permanent al umiditatii relative a aerului Daca valoarea va fi depasita aparatul porneste automat Imediat ce va fi atinsa valoarea de umiditate dorita aparatul se deconecteaza de la sine integralAtentionare luminoasa pentru a indica…
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator Trotec TTK105S 30l/zi Debit 240mc/h Pentru spatii de pana la 90mp Higrostat reglabil Display digital Timer
Capacitate max dezumidificare de 30lzi si debit aer de 240mch  Potrivit pentru spatii de pana la 90mpAtentionare luminoasa pentru a indica un rezervor de apa plinProtectie la preaplin pentru deconectare automata la atingerea volumului maxim de colectare in rezervorSistem dublu de evacuare a apei condensate cu posibilitatea de a racorda un furtun de scurgere pentru uscarea permanenta a spatiilor nesupravegheateCompresor rotativDezghetare automata electronicProtectia automata la…
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Dezumidificator Trotec TTK24E 10l/zi Debit 100mc/h Pentru spatii de pana la 15mp
Dezumidificatorul  este potrivit deoarece spatiul unde poate fi amplasat trebuie sa fie de aproximativ 15 m2 Pentru un dezumidificator de aer nu doar suprafata in m2 este importanta ci si volumul de aer De aceea va recomand acest aparat care este potrivit pentru incaperi cu un volum de pana la 37 m³ La fel de importanta este si temperatura pe care o aveti in incinta locuita Trotec TTK 24 E are un debit maxim de aer de 100 m3h Cu acest dezumidificator puteti locui intro incapere…

nivelul optim de umiditate

Daca va straduiti sa ajungeti la aceasta valoare, un dezumidificator poate fi util.

Dezumidificatoarele elimina umezeala excesiva din aer, imbunatatind confortul si sanatatea locuintei.

In acest articol, veti afla ce tipuri de dezumidificatoare sunt disponibile si cum puteti obtine cele mai bune rezultate din dezumidificatorul pe care il aveti.

Mai intai, cititi mai departe pagina urmatoare pentru a afla exact cum functioneaza un dezumidificator.

Ce fenomene duc la umezeala aerului

Imaginati-va ca va bucurati de un suc in timpul unei zile deosebit de calde. Cand ridicati doza, s-ar putea sa observati ca este uda – in exterior este umezeala. De ce se intampla asta?

Pe masura ce aerul pierde caldura, incepe sa isi piarda capacitatea de a retine umezeala; suprafata mai rece trage si colecteaza apa din aerul mai cald, creând condens.

Componenta unui dezumidificator

Dezumidifictorul dvs. face cam acelasi lucru. Cele mai multe dezumidificatoare pot fi impartite in cinci parti componente:

 • Compresor
 • Ventilator – Aceasta comprima si extinde un gaz frigorific ca freonul pentru racirea suprafetei de condensare.
 • Reincalzitor – capteaza si colecteaza caldura generata de procesul de racire.
 • Suprafata de condensare a compresorului
 • Rezervorul

Functionarea unui dezumidificator

Cum se potrivesc toate aceste parti pentru a trage umezeala din aer? Este destul de simplu, dar foarte eficient:

 1. Un ventilator colecteaza aerul din zona inconjuratoare si il trage in dezumidificator.
 2. Odata cu trecerea aerului, acesta intra in contact cu suprafata rece a dezumidificatorului. Umiditatea colectata ramane pe vaporizator si se scurge in rezervorul dezumidificatorului.
 3.  Dezumidificatorul reincalzeste aerul si il evacueaza inapoi in incapere.

Un dezumidificator are de obicei o cuva de plastic detasabila pentru colectarea lichidului; cele mai multe cuve au, de asemenea, un loc unde puteti conecta un furtun, astfel incat apa colectata se poate scurge direct intr-un canal de scurgere sau pompa.

Acest lucru va elibereaza din a mai goli manual apa. Dar nu va ingrijorati prea mult despre supraincalzirea rezervorului – cele mai multe dezumidificatoare au, de asemenea, o oprire automata.

Daca totusi utilizati un dezumidificator in conditii extrem de umede, sau daca trebuie sa pastrati dezumidificatorul in permanenta, ar trebui sa va uitati intr-o unitate cu o pompa de condens incorporata, care pompeaza regulat apa din rezervor la retea.

Multe dezumidificatoare au, de asemenea, un higrometru, care va permite sa setati nivelul dorit de umiditate.

Un umidistat are doua parti: un element de detectare si un amplificator de releu. Elementul de detectare include doi conductori metalici alternativi, iar schimbarile in umiditatea relativa vor determina rezistenta electrica intre acesti conductori.

Amplificatorul releului masoara aceasta rezistenta si trimite un semnal pentru activarea sau dezactivarea dezumidificatorului. Aceste componente de baza se adauga unui dispozitiv care va poate face sa va simtiti mult mai bine.

Acum ca stiti elementele de baza ale tehnologiei de dezumidificare, este timpul sa aflati despre diferite tipuri de dezumidificatoare. Care ar indicat pentru dvs? Cititi mai departe pentru a afla.

Care este diferenta?

Ar putea aparatul dvs. de aer conditionat sa reduca si umiditatea in casa dvs.? Daca aveti un aparat de aer conditionat, acesta functioneaza similar unui dezumidificator, tragand aer cald si lasandu-l sa circule peste bobine reci.

Diferenta este ca nu reincalzeste aerul inainte de a il epuiza – asa pastreaza spatiul dvs. rece.

De asemenea, sistemul dvs. de climatizare nu are un umidistat si, prin urmare, nu poate detecta umiditatea relativa – doar temperatura. Dupa ce reusiti sa raciti locuinta la temperatura ideala, s-ar putea sa nu mai functioneze. Acest lucru ar putea permite umiditatea sa creasca din nou, facand casa dvs. sa se simta mai fierbinte decat este de fapt.

Tipuri de dezumidificatoare

In timp ce dezumidificatoarele cu agent de racire pot fi cele mai cunoscute, dezumidificatoare cu agent de deshidratare fac, de asemenea, o treaba excelenta in a pastra un spatiu uscat.

Adevarat, aceste dezumidificatoare trag aerul si il transmit peste un material de deshidratare, cum ar fi silica gel.

Materialele de deshidratare absorb in mod natural umezeala – de aceea veti gasi pachete mici de silicagel in pantofi noi sau in bunurile electronice.

Deoarece dezumidificatoarele desicante nu au nevoie sa raceasca aerul inainte de a le dezumidifica, aceasta tehnologie este intr-adevar ideala pentru temperaturi scazute.

Deoarece tehnologia din spatele lor este atat de simpla si eficienta, dezumidificatoarele variaza in marime si putere.

Dezumidificatoarele portabile sunt cele pe care le vedeti de obicei in locuintele imbuntatite; ele sunt adesea din plastic, relativ ieftine si foarte usoare.

Acestea sunt concepute pentru a fi cele mai eficiente in spatii mai mici, cum ar fi dormitor sau bucatarie.

Umidificatoarele de reabilitare sunt aparate grele care pot rezista unor conditii dure – acestea sunt folosite, de obicei, pentru a repara daunele provocate de uraganele sau alte dezastre naturale.

Unii producatori au creat, de asemenea, dezumidificatoare de dimensiuni speciale pentru a aborda umiditatea in zonele de depozitare si dezumidificatoare puternice care vizeaza umiditatea ridicata creata de unele bazine interioare si spa-uri.

dezumidificator piscina

Indiferent de tipul de dezumidificator pe care il alegeti, acesta va poate ajuta sa va transformati casa intr-un pic mai ecologica. Cititi mai departe pentru a afla cum.

Substante absorbante

Daca aveti un spatiu foarte mic care necesita dezumidificare (cum ar fi un dulap sau un spatiu mic ingust) si nu aveti un dezumidificator, incercati sa utilizati niste silica gel.

Aceasta substanta absorbanta de umiditate este adesea disponibila la magazinele de bricolaj si la magazinele de animale de companie. De asemenea, sunt materiale reutilizabile – incalziti doar cristalele folosind lumina soarelui sau cuptorul.

Unele produse pe baza de silicagel au proprietati de schimbare a culorii care va vor anunta atunci cand trebuie sa fie incalzite din nou.

Utilizarea unui dezumidificator

Un dezumidificator portabil poate consuma 160 kilowati pe luna (kWh) – asta e mai mult decat consuma un frigider. Cu toate acestea, consuma mai putina energie decat aerul conditionat mediu, care consuma aproximativ 300 kWh pe luna.

De asemenea, din moment ce umiditatea relativa excesiva ne face sa percepem ca temperatura este mai mare decat este de fapt, pastrarea domiciliului dvs. uscat va poate determina sa fiti atent mai putin la termostat, ceea ce ar putea duce la un consum mai redus de energie in ansamblu.

Cum se alege un dezumidificator

Pentru a economisi intr-adevar facturile de utilitati si a diminua amprenta de carbon, incercati sa maximizati eficientei dezumidificatorului.

Nu-l tineti deschis toata ziua, setati umidistatul la un nivel rezonabil (50% mai degraba decat 30%) si pastrati-va usile si ferestrele inchise atunci cand functioneaza.

Cele mai multe dezumidificatoare elimina aerul din partea superioara a aparatului, dar daca dvs. nu dispuneti de descarcare montata in partea superioara, asigurati-va ca acesta este amplasat la distanta de pereti si de mobilier pentru a mentine aerul sa circule liber.

Tineti-l departe de sursele de praf sau murdarie excesive, deoarece acest lucru poate bloca foarte repede aparatul.

Pentru aceasta, asigurati-va ca verificati si curatati in mod regulat filtrul dezumidifiatorului – aceasta va va ajuta sa va asigurati ca functioneaza cat mai eficient posibil.

Pe langa economisirea energiei, este posibil sa reusiti sa reciclati apa pe care o colecteaza dezumidificatorul.

Apa care apare in cuva dezumidificatorului este considerata apa menajera. Asta inseamna ca nu este buna pentru baut, dar poate fi grozava pentru udarea plantelor de apartament si a florilor, deoarece este mai putin sarata decat apa de la robinet.

Desi beneficiile detinerii unui dezumidificare sunt multe, exista si unele dezavantaje potentiale.

Dezumidificatoarele pot fi oarecum scumpe – multe modele se vand cu mai mult de 1000 de lei.

Sau poate tindeti doar sa aveti o galeata de apa statuta in casa dvs. Indiferent de rezervele dvs., merita sa aflati daca intr-adevar aveti nevoie de un dezumidificator inainte de a va arunca si de a cumpara unul. Cititi cateva sfaturi care va pot ajuta sa luati aceasta decizie.

Cand aveti nevoie de un dezumidificator?

Incepeti sa aruncati o privire in jurul casei. Cele mai notabile simptome de umiditate excesiva pot include petele umede pe pereti si plafoane, putrezirea si slabirea lemnului, mucegaiul si ciupercile, condensul pe geamuri, tapetul care se desprinde, vopseaua care se scorojeste si un sentiment in general de mucegai, sufocant.

cand ai nevoie de un dezumidificator

In plus fata de aceste semne oarecum evidente de umiditate, exista si unele conditii mai subtile pe care le puteti observa.

De exemplu, poate doriti sa va uitati sa cumparati un dezumidificator daca usile, dulapurile sau ferestrele se lipesc sau daca podelele dvs. sunt in mod special scartaitoare.

Cand lemnul absoarbe umezeala, se umfla. In timp ce scarile dvs. zgomotoase ar putea fi o simpla neplacere acum, daca umiditatea este chestiunea de baza, problemele dvs. s-ar putea inrautati.

Dezumidificatoarele pot, de asemenea, ajuta la atenuarea efectelor alergiilor comune asupra acarienilor, ciupercilor si mucegaiului; daca aerul din casa este excesiv de umed, poate incuraja dezvoltarea acestor alergeni.

Chiar daca nu aveti alergii, prevenirea dezvoltarii mucegaiului este un motiv bun pentru a lua in considerare cumpararea unui dezumidificator.

Mucegaiul necesita doar un pic de umiditate pentru a se dezvolta si poate crea un focar in casa dvs., de indata ce unul dintre sporii lui in aer gaseste o suprafata umeda ospitaliera.

O problema cu mucegai in casa dvs. poate provoca o boala grava. Iar odata ce apare, mucegaiul este greu de exterminat si poate patrunde sau afecta permanent unde a decis sa se dezvolte.

Strategia cea mai usoara este sa nu mai apara deloc.

De asemenea, puteti utiliza un dezumidificator pentru a descuraja insectele sa se apropie de dvs.

Gandacii, daunatorii, paianjeni si miriapodele iubesc totusi un mediu umed.

bacteriile si umiditatea

Pastrarea relativ uscata a aerului in locuinta dvs. va duce la indepartarea chiriasilor nedoriti.

Dupa cum puteti vedea, exista o multime de motive bune pentru care ati putea lua in considerare utilizarea unui dezumidificator.

O doza de preventie

Chiar daca nu aveti un dezumidificator, exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a impiedica umiditatea sa va deterioreze casa.

Reparati rapid instalatiile de scurgere si robinetele, carpiti crapaturile in fundatia casei dvs. si incercati sa va pastrati jgheaburile curate.

Acest lucru poate impiedica umezeala sa se formeze in casa dvs.

In zone cum ar fi bucataria sau baia – intotdeauna probleme de umiditate – incercati sa porniti un ventilator de evacuare sau sa deschideti o fereastra inainte de a gati sau de a face un dus.

>
Top 10 produse
Logo
Login/Register access is temporary disabled